Linzertorte - torcik z Linzu
Linzertorte to jeden z najstarszych tortów na świecie. Został tak nazwany w 1653, ale kto wymyślił tę nazwę - na zawsze pozostanie tajemnicą.
Składniki: 250 g masła
250 g mąki
250 g cukru pudru
250 g orzechów laskowych
1 łyżeczka mała proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta goździków (zgniecionych)
1 szczypta cynamonu
sok i skórka z 1 cytryny
dżem porzeczkowy lub malinowy
płatki migdałowe
1 jajko
Przygotowanie:
Do mąki dodać masło, cukier, przyprawy i żółtka, zagnieść i zostawić na przynajmniej 30 minut. Dwie trzecie ciasta rozprowadzić na posypanej mąką tortownicy - ciasto powinno być rozwałkowane na na ok. pół centymetra grubości, rozciągnięte. Posmarować ciasto dżemem porzeczkowym. Z reszty ciasta utworzyć cienkie paseczki i rozłożyć na torcie. Paski powinny tworzyć dosyć grubą warstwę. Posypać migdałami oraz posmarować rozbełtanym jajkiem.
Czas pieczenia: około godziny
Wskazówka: ciasto może być pieczone również na blasze.