Litewska babka ziemniaczana
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 350 ml mleka
- 50 g solonej słoniny
- pół pętka chudej kiełbasy
- 2 jajka
- sól
- i pieprz 5 łyżek mąki
Słoninę i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu. Odsącz na papierowym ręczniku, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Nie odsączaj, bo inaczej babka będzie sucha.
Do startych ziemniaków dodaj wrzące mleko i odstaw na 5 minut. Potem wsyp mąkę, dodaj jaja, słoninę z kiełbasą i cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub formy do babek. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 50 minut.
Podawaj babkę z surówką z kiszonej kapusty lub śmietaną.
Zobacz także: