Reklama

Litewska babka ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 350 ml mleka
  • 50 g solonej słoniny
  • pół pętka chudej kiełbasy
  • 2 jajka
  • sól
  • i pieprz 5 łyżek mąki

Słoninę i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu. Odsącz na papierowym ręczniku, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. 

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Nie odsączaj, bo inaczej babka będzie sucha. 

Do startych ziemniaków dodaj wrzące mleko i odstaw na 5 minut. Potem wsyp mąkę, dodaj jaja, słoninę z kiełbasą i cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Powstałą masę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub formy do babek. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 50 minut. 

Podawaj babkę z surówką z kiszonej kapusty lub śmietaną.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy