Lody kokosowe na ananasie
Kto powiedział, że lody można jeść tylko latem? Domowy, zimny deser smakuje równie wyśmienicie wczesną wiosną. Polecamy prosty przepis na domowe lody kokosowe z pysznym sosem karmelowym.
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki syropu z agawy
do podania
- ananas
- listki melisy
na sos karmelowy
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 36%
Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mleczko i jogurt przełożyć do miski. Posłodzić cukrem trzcinowym i syropem z agawy. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć do schłodzonej maszynki do lodów i kręcić przez 30 minut. Misę wstawić do zamrażarki na godzinę (jeśli nie mamy maszynki lody mrozimy w zamrażarce przez 4 godziny, co ½ godziny dokładnie mieszając).Podawać na grillowanym ananasie (plastry wystarczy opiec na patelni grillowej). Udekorować sosem karmelowym i melisą.
Sos karmelowy przygotować w następujący sposób. Cukier roztopić na patelni. Zdjąć z ognia. Do gorącego karmelu dodać masło. Wymieszać. Postawić na kuchence i na małym ogniu połączyć ze śmietanką. Wystudzić.