Reklama

Lody kokosowe na ananasie

Kto powiedział, że lody można jeść tylko latem? Domowy, zimny deser smakuje równie wyśmienicie wczesną wiosną. Polecamy prosty przepis na domowe lody kokosowe z pysznym sosem karmelowym.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki syropu z agawy

Składniki do podania

  • ananas
  • listki melisy

Składniki na sos karmelowy

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mleczko i jogurt przełożyć do miski. Posłodzić cukrem trzcinowym i syropem z agawy. Dobrze zmiksować.

Masę przełożyć do schłodzonej maszynki do lodów i kręcić przez 30 minut. Misę wstawić do zamrażarki na godzinę (jeśli nie mamy maszynki lody mrozimy w zamrażarce przez 4 godziny, co ½ godziny dokładnie mieszając).Podawać na grillowanym ananasie (plastry wystarczy opiec na patelni grillowej). Udekorować sosem karmelowym i melisą.

Reklama

Sos karmelowy przygotować w następujący sposób. Cukier roztopić na patelni. Zdjąć z ognia. Do gorącego karmelu dodać masło. Wymieszać. Postawić na kuchence i na małym ogniu połączyć ze śmietanką. Wystudzić.

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: domowe lody
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy