Łosoś, jakiego jeszcze nie było
Tradycyjny łosoś w nowej odsłonie - w sosie pod pesto.

Składniki
- 400 g łososia bez skóry
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 80 ml oliwy
- z oliwek
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów krojonych
- pół cytryny
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- pół szklanki białego wina
Sposób przygotowania:1. Opłukanego pod bieżącą wodą i osuszonego łososia kroimy na 4 porcje. Z cytryny wyciskamy sok. Umyte pomidory kroimy w plastry. Obraną cebulę siekamy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki i wino, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy około 5 minut aż odparuje nadmiar płynu. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry pomidorów, zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu kładziemy łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy 12-15 minut w 225ºC. Umytą natkę pietruszki siekamy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, pieprz, sól i miksujemy. Powstałym pesto dekorujemy danie. Zobacz także: