Łosoś z brokułami w cieście francuskim
Z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:
400 g filetów z łososiaopakowanie ciasta francuskiegooliwabrokuł2 cebule200 g mozzarelli125 g płatków migdałowych2 żółtka1/2 cytrynysólcukiertłuszcz do wysmarowania formy
Filet z łososia umyj i osusz, a następnie podziel na kawałki. Posól, oprósz pieprzem i smaż na oliwie 10 minut.Brokuł ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedź i podziel na różyczki.Mozzarellę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekaj.Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż spód płatem ciasta francuskiego.Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp połową startej mozzarelli, połową uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, połową posiekanej cebuli i brokułów. Na wierzchu ułóż łososia. Skrop sokiem z cytryny. Na łososiu ułóż jeszcze raz wszystkie warstwy, tak aby na górze był ser. Farsz przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Zlep starannie brzegi. Wierzch posmaruj rozkłóconymi żółtkami. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.Podawaj z surówką.
Czas przygotowania: 1,5 godzinyPrzepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"
