Maczanka krakowska
Danie, które wraca do łask. Danie, które można kupić na ulicy. Danie, o którym wielu nie słyszało, kilku próbowało i pokochało.
Prawdę mówiąc jest to odległa siostra burgera, który święcił (albo jeszcze siłą rozpędu święci) triumf. (...) Mało o niej wiadomo, ale podstawy są znane, zatem spróbowałam i ze spokojem sumienia mogę podzielić się z wami tym wspaniałym przepisem. Oryginał zawiera wiele, oj wiele kminku. Wiem, że niewiele jest osób, które go lubią, zatem jeśli aż wzdrygacie się na samą myśl o tej przyprawie, zmniejszcie jej ilość do takiej, która będzie do przyjęcia. Dodam, że Adam Gessler zaleca aż dwie garście kminku... Decyzja naprawdę należy do was i nikt się nie obrazi.
Przygotowanie:
Karczek zamarynuj w przyprawach i solance (100g soli na 1l wody). Odstaw do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie pokrój w grubą kostkę, obsmaż na smalcu i przełóż do brytfanny z przykryciem. Dodaj pokrojony w słupki boczek, pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w pióra cebule. Posyp obficie papryką, ziołami i zalej winem i połową bulionu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piecz 3h mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odlej zebrany na powierzchni tłuszcz (rób to kilkakrotnie) i przełóż wszystko do garnka. Dolej wino i bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę mieszając i starając się rozkruszać większe kawałki mięsa.
Bułkę przetnij na pół i zamocz w sosie obie jej strony od strony miąższu. Nałóż musztardę, chrzan i sos z rozdrobnionym mięsem. Na wierzchu ułóż grube plastry zimnego ogórka kiszonego i marynowanej gruszki. Przykryj drugą połową nasączonej sosem bułki.
Zobacz także: