Makaron niejedno ma imię
Makarony na tysiące sposobów, pizze, lasagne - "narodowe" włoskie potrawy są smaczne, zdrowe i lekkie.
Lasagne
20 dkg mięsa mielonego; 600 ml sosu włoskiego; 200 ml przecieru pomidorowego; 15- ml wody; 450 g sera mozzarella; 0,5 szklanki tartego parmezanu; 3 pieczarki; cebula; 1 - 2 ząbków czosnku; 2 jaja; ok. 500 g makaronu lasagne.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso przyrumienić na oleju. Przysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Wymieszać z mięsem, dolać sos, wodę. Gotować na wolnym ogniu, doprawić. Układać w naczyniu do pieczenia kolejno: makaron, farsz, jajko, pieczarki, mozzarellę, parmezan. Ułożyć w ten sposób cztery warstwy, na wierzch położyć makaron i sery. Piec 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Minestrone
150 g poszatkowanej kapusty; ziemniak, marchewka, pomidor, cebula i por pokrojone w kostkę; 1 - 2 ząbków czosnku; 150 ml. Płynnego przecieru pomidorowego; litr bulionu mięsnego; 1/4 łyżeczki bazylii i oregano; posiekana natka pietruszki; sól; pieprz; tarty ser żółty; makaron.
Cebulę i kapustę dusić w rondlu na rozgrzanym maśle przez 5 minut. Dodać ziemniaka, marchew, doprawić do smaku. Wrzucić pomidora, czosnek i pietruszkę. Wlać bulion i sos pomidorowy. Całość doprawić, zamieszać i gotować przez 5 minut. Nałożyć na talerze, dodać makaron i posypać tartym serem żółtym.
Sałatka Cezara
2 ząbki czosnku; 100 g wędzonego boczku; duża sałata rzymska; 2 pomidory; 1/4 szklanki tartego parmezanu; 3/4 szklanki oliwy z oliwek; 2 łyżki octu winnego; żółtko; grzanki z pieczywa pszennego; sok z cytryny; sól; pieprz; natka pietruszki.
Sos vinaigrette: wymieszać zgnieciony czosnek, pietruszkę; ocet, żółtko; oliwę oraz sok z cytryny. Sałatę porwać na średnie kawałki i wrzucić do miski, dodać pomidory, grzanki i boczek. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie posypać serem.
Pizza po neapolitańsku
Ciasto: 200 g mąki; 10 g drożdży; łyżka oliwy; 100 ml wody. Farsz: 50 g szynki i salami; 70 g sera mozzarella; 100 g sera owczego; 2 jaja; 50 ml mleka; bazylia; sól.
Aby zrobić ciasto, należy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny, aby wyrosło.
Białka jaj ubić na pianę. Pokrojony ser owczy gotować z mlekiem i żółtkami jaj, doprawiając do smaku, aż do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z pianą z białek i pozostałymi składnikami. Nakładać na rozwałkowane ciasto. Piec 20 minut w w temperaturze 220 st. C.
Rigatoni
200 g sera roquefort; 500 ml śmietanki kremowej; 250 g pieczarek; 60 g masła; 400 g kolorowego makaronu rigatoni; sól; pieprz.
Drobno pokruszony ser zalać śmietanką, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Ugotować makaron, wymieszać go z pieczarkami i polać sosem.