Makaron soba z tofu i warzywami
Jeśli chciałabyś jeść mniej mięsa, ale trudno Ci z niego zrezygnować, spróbuj je zastąpić. Idealnie nadaje się do tego tofu, czyli twarożek sojowy.

Składniki
na marynatę
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 8 gałązek tymianku
dodatkowe
- 200 g twardego tofu
- 300 g makaronu soba
- 1 papryczka chili 1 kapusta pak choi
- garść pieczarek
- 1/2 brokułu
- 1 marchew
- świeża kolendra
- olej
- sezam
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i sokiem z limonki lub cytryny. Dodaj tymianek. Włóż do marynaty pokrojone w kostkę tofu i odstaw na godzinę. Potem podpiecz na patelni grillowej, aż się zarumieni.
2. Ugotuj makaron (5 min).
3. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną kapustę pak choi. Dodaj cienko posiekaną marchew i papryczkę, pokrojone pieczarki i brokuły. Gdy warzywa będą usmażone i miękkie, dodaj do nich makaron i tofu. Udekoruj kolendrą i posyp sezamem.
Zobacz także: