Makaron spaghetti z klopsikami
Dobrze znany makaron spaghetti z czerwonym sosem w mniej znanej wersji.
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa
- 3 czerwone papryki
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu
- 5 gałązek oregano
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka maggi
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka, cukier
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule posiekać.
2. Mięso wymieszać z jajkiem, 1/3 cebuli, bułką. Doprawić musztardą, solą, pieprzem, papryką, wymieszać. Formować klopsiki wielkości orzecha.
3. Paprykę pokroić w kostkę, przesmażyć na 3 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i resztę cebuli. Dusić do miękkości, doprawić. Odłożyć 4 łyżki do dekoracji, do reszty dodać koncentrat pomidorowy, bulion, dusić 10 minut. Zmiksować. Doprawić do smaku maggi.
4. Na pozostałym oleju usmażyć pulpety. Miękkie włożyć do sosu, dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut. Podawać z makaronem spaghetti. Porcje udekorować odłożoną papryką.
Zobacz także: