Reklama

Makaron z brokułami i grzybami

Możesz zamiast śmietany dodać jogurt.

Składniki

  • 400 g wieprzowiny, np. szynki lub schabu
  • nieduża cebula
  • 100 g małych pieczarek
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 350 g brokułów
  • 300 g spaghetti
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w paski. Brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, odcedzamy.

Obraną cebulę i czosnek siekamy. Obrane i umyte marchewki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki przekrawamy na pół.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso, żeby się podrumieniło, i przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy 2-3 minuty pieczarki, następnie dodajemy marchewkę, cebulę i czosnek, mieszamy. Dodajemy mięso, podlewamy białym winem i dusimy kilka minut. Wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy 10 minut, mieszając. Na koniec dodajemy brokuły.

Reklama

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Łączymy z sosem i podajemy.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy