Makaron z cukinią i pomidorkami
Prosty i szybki pomysł na makaron. Zamiast pomidorków koktajlowych mogą być dwa duże pomidory pokrojone na kawałki. Natkę zastąpisz bazylią albo tymiankiem. Makaron możesz posypać tartym parmezanem albo podać z kawałeczkami mozzarelli. Pamiętaj, żeby nie przegotować makaronu, ma być al dente – „na ząb”, czyli delikatnie stawiać opór przy gryzieniu. Rozgotowany makaron jest niezdrowy – ma wyższy indeks glikemiczny (szybciej podnosi poziom cukru we krwi) i niesmaczny.
Makaron z cukinią i pomidorkami - wykonanie:
Wstaw wodę na makaron. Cebulę, chili i czosnek posiekaj. Cukinię pokrój na półplasterki, pomidorki przetnij na pół.
Na patelnię wlej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty. Dodaj cukinię i chili. Smaż przez 3 minuty, dodaj pomidorki, po minucie wlej przecier i ćwierć szklanki wody. Podduś warzywa.
Odcedzony makaron wrzuć do sosu (najlepiej przełożyć go szczypcami bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem), przypraw pieprzem, dodaj natkę, wymieszaj i od razu podawaj.
Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji". Wydawnictwo Pascal.
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Naleśniki z boczkiem i jajkiem