Makaron z klopsikami
Wszyscy już głodni, a obiadu nie ma? Z kluskami pójdzie raz-dwa!
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mielone mięso, bułkę, posiekaną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, klopsiki smażyć po pięciu minut z obu stron.
Pomidory i dymkę umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidory w ćwiartki. Boczek pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na reszcie oleju. Dodać pomidory i dymkę, szybko przesmażyć. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, poddusić.
Do sosu włożyć usmażone klopsiki, poddusić 5 min. Dodać parmezan i serek śmietankowy, doprawić do smaku. Spaghetti wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Podawać z sosem i rukolą.
Zobacz także: