Reklama

Makaron z klopsikami

Wszyscy już głodni, a obiadu nie ma? Z kluskami pójdzie raz-dwa!

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 10 dag boczku
  • 20 dag sera śmietankowego
  • 5 dag parmezanu
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 1 garść umytej rukoli
  • sól, pieprz, musztarda

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mielone mięso, bułkę, posiekaną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, klopsiki smażyć po pięciu minut z obu stron. 

Pomidory i dymkę umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidory w ćwiartki. Boczek pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na reszcie oleju. Dodać pomidory i dymkę, szybko przesmażyć. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, poddusić.

Do sosu włożyć usmażone klopsiki, poddusić 5 min. Dodać parmezan i serek śmietankowy, doprawić do smaku. Spaghetti wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Podawać z sosem i rukolą.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy