Makaron z klopsikami
Wszyscy już głodni, a obiadu nie ma? Z kluskami pójdzie raz-dwa!

Składniki
- 40 dag spaghetti
- 40 dag mielonego mięsa
- 10 dag boczku
- 20 dag sera śmietankowego
- 5 dag parmezanu
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 pęczek dymki
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 1 garść umytej rukoli
- sól, pieprz, musztarda
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mielone mięso, bułkę, posiekaną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, klopsiki smażyć po pięciu minut z obu stron. Pomidory i dymkę umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidory w ćwiartki. Boczek pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na reszcie oleju. Dodać pomidory i dymkę, szybko przesmażyć. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, poddusić.Do sosu włożyć usmażone klopsiki, poddusić 5 min. Dodać parmezan i serek śmietankowy, doprawić do smaku. Spaghetti wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Podawać z sosem i rukolą.Zobacz także: