Reklama

Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami

Jest tak wiele odmian sosów do makaronu, że to danie nie może się znudzić! Tym razem spaghetti z klasycznym sosem bolońskim.

Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • 1/3 bulwy selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag pomidorów
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
  • 5 dag startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, ew. cukier

Sposób przygotowania:

1. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa i grzyby przesmażyć na oliwie, przykryć, dusić 15 min, przełożyć do garnka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i rozdrobnione mięso. Gdy się zrumieni, połączyć z warzywami. 

2. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dołożyć do mięsa, dodać koncentrat i wino, wsypać posiekaną pietruszkę i bazylię, liście laurowe, doprawić, dusić godzinę. 

3. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przełożyć na półmisek. Polać sosem, oprószyć serem, dekorować natką.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy