Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami
Jest tak wiele odmian sosów do makaronu, że to danie nie może się znudzić! Tym razem spaghetti z klasycznym sosem bolońskim.
Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 marchew
- 1/3 bulwy selera
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 50 dag pieczarek
- 50 dag pomidorów
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- po 1/2 pęczka bazylii i natki pietruszki
- 5 dag startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz, ew. cukier
Sposób przygotowania:
1. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i por pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Warzywa i grzyby przesmażyć na oliwie, przykryć, dusić 15 min, przełożyć do garnka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i rozdrobnione mięso. Gdy się zrumieni, połączyć z warzywami.
2. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dołożyć do mięsa, dodać koncentrat i wino, wsypać posiekaną pietruszkę i bazylię, liście laurowe, doprawić, dusić godzinę.
3. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przełożyć na półmisek. Polać sosem, oprószyć serem, dekorować natką.
Zobacz także: