Makaron z sosem szparagowym
Składniki
- 1/2 opakowania dowolny makaron
- 1 szklanka śmietanka 30%
- 2 łyżki masło
- 1 połówka cytryny
- 15 dag szynka
- 1/2 kieliszka wytrawne białe wino
- 2 sztuki pomidor
- 1 pęczek zielone szparagi
- sól, pieprz
- 1 mała cebula
3-4 osób
Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny, schłodzić w zimnej wodzie. Odkroić twarde końcówki i pokroić na mniejsze części.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać szynkę pokrojoną w paski, chwilę smażyć i zalać białym winem, a następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia sosu, na koniec dodać pokrojone pomidory, podawać z ugotowanym makaronem.