Makaron z surowym sosem alla Sophia Loren
Tak jedzą gwiazdy!
Składniki:
800 g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek
Pęczek oregano
Pęczek pietruszki
60 g kaparów
Sól
Pieprz
100 ml oliwy z oliwek
400 g spaghetti
tarty parmezan
Pomidory pokroić w plastry, cebulę i czosnek w drobna kostkę, oliwki w krążki. Oregano i natkę drobno posiekać. Pomidory, cebulę, czosnek, oliwki,zioła i kapary wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, zalać oliwą i odstawić na 24 godziny.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym sosem i posypać parmezanem.
Można podawać z cukinią w zalewie.
Składniki:
4 cukinie
Olej do smażenia
Oregano, mięta
Ząbek czosnku
80 ml octu
Sól, pieprz
Cukinię pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty. Osączyć z tłuszczu, ostudzić. Oregano, miętę i czosnek posiekać, wymieszać z cukinią, doprawić solą i pieprzem, zalać octem.