Reklama

Makaronowa „pizza” z oliwkami i karczochami

Dzieci ją uwielbiają!

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka (425 ml) serc karczochów
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 75 g czarnych oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • świeże zioła do dekoracji

1. Makaron spaghetti wrzuć do posolonej, wrzącej wody. Gotuj ok. 8 minut. Serca karczochów odsącz na sitku, potem pokrój na połówki. Dymki potnij w plasterki, a papryki w paseczki. Czosnek  obierz, przeciśnij przez praskę.

2. Na patelni stop masło, oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej 250 ml zimnego mleka i bulion. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy wymieszaj go z tartym parmezanem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, dodaj do sosu, dobrze wymieszaj i już nie gotuj. Makaron odcedź na sitku.

Reklama

3. Spód okrągłej formy o śr. 28 cm wyłóż makaronem. Polej 1/2 sosu. Ułóż papryki, dymki, serca karczochów i oliwki. Posyp posiekanymi suszonymi pomidorami. Polej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 40 minut. Gotowe danie udekoruj ziołami. 

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy