Makaronowa „pizza” z oliwkami i karczochami
Dzieci ją uwielbiają!
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- sól
- pieprz
- 1 puszka (425 ml) serc karczochów
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 300 ml mleka
- 350 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 żółtka
- 75 g czarnych oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- świeże zioła do dekoracji
1. Makaron spaghetti wrzuć do posolonej, wrzącej wody. Gotuj ok. 8 minut. Serca karczochów odsącz na sitku, potem pokrój na połówki. Dymki potnij w plasterki, a papryki w paseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
2. Na patelni stop masło, oprósz je mąką i krótko zasmaż. Dolej 250 ml zimnego mleka i bulion. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy wymieszaj go z tartym parmezanem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, dodaj do sosu, dobrze wymieszaj i już nie gotuj. Makaron odcedź na sitku.
3. Spód okrągłej formy o śr. 28 cm wyłóż makaronem. Polej 1/2 sosu. Ułóż papryki, dymki, serca karczochów i oliwki. Posyp posiekanymi suszonymi pomidorami. Polej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 40 minut. Gotowe danie udekoruj ziołami.