Makarony niebanalnie
Mąka, woda, czasem jajka. Niby niewiele, a jednak makaron podbił świat. Tajemnicą jego sukcesu jest pomysłowość Włochów. Naśladujmy ich!
Makaron tak bardzo zadomowił się w naszej kuchni, że już rzadko kto pamięta, skąd pochodzi. Znany jest jednak od tysiącleci. Podobno było to też najstarsze, przygotowane ręką człowieka pożywienie, znalezione przez archeologów w Chinach. To jednak Włosi uczynili z makaronu swoją ulubioną potrawę.
Każda gospodyni, co widać niejednokrotnie na filmach, stawia sobie za punkt honoru, by sama zrobić pastę. Rozróżnia się przy tym kilkadziesiąt jej rodzajów. Tagliatelle - wstążki, farfalle - kokardki, fusilli - świderki oraz nitki linguini,żeby wspomnieć niektóre bardziej wymyślne. Włoskie nazwy makaronów same w sobie wzbudzają apetyt.
Mnogość kształtów, kolorów i zastosowań nie przyćmi tego, za co przede wszystkim go uwielbiamy. Makaron jest przecież jedną z najłatwiejszych do przygotowania potraw. A do tego bardzo sycącą. Gotowany przeważnie al dente, czyli lekko twardo, będzie zawsze pysznym obiadem. Gdy skorzystasz z poniższych propozycji - również niebanalnym.
Składniki (4 porcje): 350 g makaronu linguini, 300 g krewetek tygrysich, sól, oliwa z oliwek, cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, 300 ml wywaru warzywnego, 200 g gęstej śmietany, pieprz, 2 pomidory, parę listków sałaty i szpinaku, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Rozmroź krewetki. Potem opłucz je w letniej wodzie i odsącz. Na patelni na oleju zeszklij cebulę. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili. Całość podsmaż na wolnym ogniu. Wszystko zalej wywarem warzywnym i śmietaną. Powstały sos dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut. Do sosu włóż krewetki oraz liście szpinaku i całość podgrzej na małym ogniu. 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej wymieszaj z odrobiną wody. Następnie zagęść całość sosu rozrobioną skrobią kukurydzianą. Makaron wymieszaj z krewetkami w sosie.
Składniki (4 porcje): cebula, olej, kilka nitek szafranu, 250 ml wywaru warzywnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól, gałka muszkatołowa, 300 g makaronu, 400 g filetów z łososia, 250 g suszonych pomidorów
Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj szafran, zalej wywarem i podduś przez 15 minut. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Podgotuj i odstaw. Makaron ugotuj al dente. Łososia pokrój w większe kawałki. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Podsmaż rybę, a potem zdejmij z patelni. W oleju po rybie podgrzej makaron z suszonymi pomidorami i zalej sosem.
Składniki (4 porcje): 200 g makaronu świderki, 400 g kurek, 200 g pomidorków koktajlowych, czerwona cebula, czerwona papryka, ogórek, kilka listków bazylii, 2 łyżki masła, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół ząbka czosnku. sól, pieprz.
Przygotowanie: Makaron gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Kurki oczyść, mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej masło, wsyp kurki, smaż na małym ogniu przez około 8-10 minut, stale mieszając.
Grzyby wymieszaj z makaronem. Pomidorki pokrój na połówki, a ogórek w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę obierz, potnij w piórka. Paprykę rozkrój, usuń środek z pestkami. Resztę opłucz i potnij w paseczki. Rozdrobnione warzywa dodaj do makaronu z grzybami. Polej ogurtem naturalnym, przypraw czosnkiem i szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj i po minucie zdejmij z gazu. Udekoruj na wierzchu paroma listkami bazylii i od razu podawaj.
Składniki (4 porcje): 3 łyżki majonezu, 200 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny, pęczek szczypiorku, 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych, 2 opakowania pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, ogórek, 150 g kabanosów, łyżka oleju, 2 pęczki rukoli, 30 g czarnych oliwek
Przygotowanie: Majonez połącz ze śmietaną. Dodaj sól, pieprz i parę kropel soku z cytryny. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do śmietany z majonezem i całość dobrze wymieszaj. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć pierożki i gotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidorki umyj osusz i potnij na pół. Ogórek umyj. Pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Kabanosy potnij w plastry. Na patelni rozgrzej olej, smaż kiełbasę 2-3 minuty. Zdejmij z patelni, a na tym samym tłuszczu krótko podduś pomidorki. Tortellini odcedź, przelej zimną wodą. Pierożki wymieszaj z warzywami oraz kiełbasą. Dodaj rukolę i oliwki. Sałatkę polej sosem śmietanowym, wymieszaj.
WBS