Makowe koperty z wiśniami
Koperty z ciasta francuskiego nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga zbyt dużo pracy, a wygląda, jakbyśmy spędzili przy nim kilka godzin. Słodziutkie, chrupiące, smakują wszystkim.
Wykonanie kopert
Na stolnicę oproszoną mąką wyłożyć ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone, należy je wcześniej odmrozić). Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na środek każdego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę dżemu wiśniowego. Przeciwległe rogi ciastek złączyć pośrodku, ścisnąć - skleić. Na środku przykleić wisienkę.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tylko ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Piec w temperaturze 200-210˚C przez 15-17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę, by ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać oproszone cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki na 4 pory roku".