Reklama

Makowe ślimaczki

Najprostszy sposób.

Składniki

  • 2 opakowania (po 450 g) gotowego ciasta drożdżowego
  • puszka masy makowej z bakaliami
  • 1 jajko

Składniki do dekoracji

  • (według uznania) cukier puder, bakalie np. skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, czy rodzynki

 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C (jeśli masz termoobieg temp. ustaw na 200 st.).

2. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. Posmaruj go równo połową masy makowej.

To samo zrób z drugim płatem.

3. Oba zwiń ciasno jak roladę. Brzeg każdej z rolad posmaruj roztrzepanym jajkiem, by się  skleił. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta.

4. Pokrój rolady ostrym nożem  na dość grube plastry. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, aż się zarumienią. Lekko przestudzone ciastka posyp cukrem pudrem  lub udekoruj bakaliami według własnego uznania.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy