Reklama

Makowiec z kremem

Ciasto idealne do kawy.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 70 g mielonego maku
  • 50 ml oleju

Składniki na krem

  • 70 g orzechów laskowych
  • 150 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru

Żółtka ubij z cukrem waniliowym na pianę, a białka z cukrem na sztywno. Obie masy połącz, dodaj mąkę, mak, a pod koniec olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Ciasto przełóż na czysty papier, a ten, na którym się piekło, oderwij.

Na suchej patelni upraż orzechy, zdejmij z nich skórkę i rozetrzyj. Ugotuj gęsty budyń na mleku i mieszając od czasu do czasu, schłódź. Ubij pianę z masła i cukru, stopniowo dodawaj ostygnięty budyń. Pod koniec wmieszaj 50 g orzechów.

Na cisto wyłóż gotowy krem i podawaj na talerzykach.

32/2016 Na Żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy