Reklama

Makowiec, że palce lizać!

Świąteczny smak.

Składniki

  • 50 dag mąki tortowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 20 dag masła
  • 1 paczka drożdży instant (7 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • sól

Składniki Masa makowa

  • 25 dag maku
  • po 5 dag orzechów łuskanych, kandyzowanej skórki pomarańczowej, moreli i rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki amaretto
  • 3 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po 1 jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 15 min wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w prostokąt, podsypując stolnicę mąką.

2. Mak wyspać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok. pół godziny, odcedzić, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, wymieszać z posiekanymi bakaliami, miodem, likierem, masłem oraz pianą ubitą z 5 jajek oraz 5 żółtkami ubitymi z pudrem. Masę podzielić na trzy części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć w roladę, zlepić końce. Makowce ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w 180°C.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy