Makowiec, że palce lizać!
Świąteczny smak.
Składniki
- 50 dag mąki tortowej
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 dag masła
- 1 paczka drożdży instant (7 g)
- 6 łyżek cukru
- 4 jajka
- sól
Masa makowa
- 25 dag maku
- po 5 dag orzechów łuskanych, kandyzowanej skórki pomarańczowej, moreli i rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki amaretto
- 3 łyżki masła
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po 1 jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 15 min wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w prostokąt, podsypując stolnicę mąką.
2. Mak wyspać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok. pół godziny, odcedzić, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, wymieszać z posiekanymi bakaliami, miodem, likierem, masłem oraz pianą ubitą z 5 jajek oraz 5 żółtkami ubitymi z pudrem. Masę podzielić na trzy części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć w roladę, zlepić końce. Makowce ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w 180°C.