Makowiec znad Sekwany

Składniki
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 0,5 kg maku
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki miodu
- bakalie (posiekane migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
- mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
- kieliszek rumu
Mak opłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Następnie przełóż go do garnka i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj kwadrans. Naczynie postaw na ogniu i podgrzewaj ok. 25 minut, nie dopuszczając do zagotowania mleka. Potem mak zmiel dwa razy przez maszynkę. Odstaw.
W szerokim rondlu rozpuść masło i miód. Po chwili dodaj posiekane bakalie. Dołóż mak i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Rozbij dwa jajka. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na pianę i całość, wraz z kieliszkiem alkoholu, dodaj do schłodzonej masy makowej. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie, lekko rozwałkuj i równomiernie rozsmaruj na nim masę makową. Następnie zwiń ciasno w roladę i przełóż do keksówki - natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch makowca posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 200ºC. Potem ciasto wystudź i pokrój na kawałki.