Makowiec znad Sekwany
Mak opłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Następnie przełóż go do garnka i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj kwadrans. Naczynie postaw na ogniu i podgrzewaj ok. 25 minut, nie dopuszczając do zagotowania mleka. Potem mak zmiel dwa razy przez maszynkę. Odstaw.
W szerokim rondlu rozpuść masło i miód. Po chwili dodaj posiekane bakalie. Dołóż mak i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Rozbij dwa jajka. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na pianę i całość, wraz z kieliszkiem alkoholu, dodaj do schłodzonej masy makowej. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie, lekko rozwałkuj i równomiernie rozsmaruj na nim masę makową. Następnie zwiń ciasno w roladę i przełóż do keksówki - natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch makowca posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 200ºC. Potem ciasto wystudź i pokrój na kawałki.
Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać