Reklama

Małe pizze z kaparami i pesto

Domowy przysmak.

Składniki

  • 10 dag tofu
  • 2 szklanki mąki z otrębami
  • 4 łyżki margaryny
  • sól
  • łyżka cukru
  • łyżka suchych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka tarta
  • słoiczek gotowego pesto bazyliowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • cukinia
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • siemię lniane

W ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli, cukier i drożdże. Dodaj 3 łyżki mąki i całość dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw na 20 minut tak, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, siemię lniane, oliwę i wyrób ciasto.

Zrób 20 małych 5-centymetrowych placków. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.

Kapary drobniutko posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj je z margaryną, bułką tartą i pesto.

Reklama

Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Pieczarki i szalotkę obierz i posiekaj.

Tofu pokrój w cienkie plasterki.

Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz i cieniutko potnij na podłużne pióra.

Na przygotowane placki nałóż po dwie łyżki zielonej pasty i dokładnie ją rozsmaruj. Następnie rozłóż pokrojone warzywa.

Małe pizze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze do 220°C przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy