Malinowy raj
Letni, zniewalający smak słodkości z malinami skusi każdego łasucha.

Składniki
Składniki na ciasto
- 190 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 żółtko
- szczypta soli
Pozostałe składniki
- 500 ml mleka
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
1. Do przesianej mąki wysp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawał- ki masło, śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 minut. 3. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie wsyp obie przesiane mąki, dokładnie zmiksuj. Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i powoli mieszając wlej do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj na średnim ogniu aż krem zgęstnieje. 4. Na upieczony spód wyłóż wystudzony budyń. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone maliny. Przechowuj w lodówce. Rada: Upieczony spód można posmarować dżemem malinowym albo rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą.Zobacz także: