Malinowy raj
Letni, zniewalający smak słodkości z malinami skusi każdego łasucha.
1. Do przesianej mąki wysp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawał- ki masło, śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 minut.
3. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie wsyp obie przesiane mąki, dokładnie zmiksuj. Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i powoli mieszając wlej do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj na średnim ogniu aż krem zgęstnieje.
4. Na upieczony spód wyłóż wystudzony budyń. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone maliny. Przechowuj w lodówce. Rada: Upieczony spód można posmarować dżemem malinowym albo rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą.
Zobacz także: