Reklama

Reklama

Malinowy raj

​Letni, zniewalający smak słodkości z malinami skusi każdego łasucha.

Składniki Składniki na ciasto

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki Pozostałe składniki

  • 500 ml mleka
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g malin

1. Do przesianej mąki wysp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawał- ki masło, śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 

2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze 8-10 minut. 

3. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie wsyp obie przesiane mąki, dokładnie zmiksuj. Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i powoli mieszając wlej do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj na średnim ogniu aż krem zgęstnieje. 

4. Na upieczony spód wyłóż wystudzony budyń. Na wierzchu rozłóż umyte i osuszone maliny. Przechowuj w lodówce.  Rada: Upieczony spód można posmarować dżemem malinowym albo rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy