Sposób przygotowania:
Orzechy drobno posiekaj. Masę marcepanową pokrój w kostkę. Do rondelka wlej mleko, podgrzej. Dodaj masę marcepanową, mieszając podgrzewaj, aż się rozpuści. Wystudź.
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj sól, proszek dopieczenia, sodę oczyszczoną, cukier,cukier wanilinowy oraz posiekane orzechy, wymieszaj. Do drugiej wlej wystudzone mleko marcepanowe, dodaj rozmącone jajka oraz tłuszcz, zmiksuj. Suche składniki dodaj do mokrych. Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, aby składniki tylko się połączyły
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do¾ wysokości. Piecz 20-25 min w temp.180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Do miski włóż połamaną czekoladę, wlej śmietankę. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Udekoruj nią wystudzone muffinki
Zobacz także: