Marchewkowe z kremem
Przygotowanie:
Jajka ubijaj tak długo, aż podwoją objętość, w trakcie powoli wsyp cukier i małym strumieniem wlej olej. Mieszając, dodaj marchewkę, jabłko, orzechy i wiórki kokosowe.
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz z marchewką i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 150˚C do suchego patyczka.
Ubijaj mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez 2 minuty.
Ciasto całkowicie ostudź i przekrój poziomo na 2 części. Na dolną część wyłóż połowę kremu orzechowego i przykryj górną. Wierzch posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby krem lekko stężał.
Zobacz także: