Reklama

Reklama

Marchewkowe z kremem

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej marchewki i mąki
  • po 50 g posiekanych orzechów włoskich i wiórków kokosowych
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/2 startego jabłka
  • szczypta soli

Składniki na krem orzechowy

  • 250 g serka mascarpone
  • po 4 łyżki masła orzechowego i cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubijaj tak długo, aż podwoją objętość, w trakcie powoli wsyp cukier i małym strumieniem wlej olej. Mieszając, dodaj marchewkę, jabłko, orzechy i wiórki kokosowe.

Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz z marchewką i delikatnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 150˚C do suchego patyczka.

Ubijaj mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez 2 minuty.

Reklama

Ciasto całkowicie ostudź i przekrój poziomo na 2 części. Na dolną część wyłóż połowę kremu orzechowego i przykryj górną. Wierzch posmaruj resztą kremu. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby krem lekko stężał.

Zobacz także:

Na żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje