Marmurek kakaowo-ajerkoniakowy
Marmurkowe ciasto ucierane, szczególnie to z dodatkiem kakao, bywa dość suche. Dlatego zaleca się, by do kakaowej części ciasta dodać odrobinę oleju, np. neutralnego rzepakowego.
1. Masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do ucieranej masy na przemian z 150 g śmietany. Całość dobrze wymieszać mikserem.
2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej połowy dodać 2 łyżki kakao, do drugiej ajerkoniak. Podłużną foremkę (dł. 28 cm, poj. 2 litry) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać łyżką porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać je widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Upieczone ciasto studzić w foremce 10 minut. Potem je wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
3. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Oblać nią ciasto. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć dekoracyjne rozetki na wierzch ciasta. Ozdobić je startą czekoladą i ewentualnie dodatkowo skropić ajerkoniakiem.