Marokańskie szaszłyki z cytrynowo-oliwkowym vinegrette
Aromatyczne, smakowite szaszłyki z cytrynową nutą i domowym sosem vinegrette.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 80 ml greckiego jogurtu
- łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- sól
na vinegrette
- 70 ml soku z cytryny + 2 łyżeczki skórki
- 70 ml oliwy
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 150 g zielonych oliwek
- łyżeczka płatków chili
- sól
- 100 g sera feta
Sposób przygotowania:
Pokrojonego kurczaka wkładamy do miski i dodajemy do niego składniki marynaty: oliwę, jogurt, paprykę, kolendrę, kminek, posiekany czosnek, starty imbir i sól. Marynujemy przez min. 15 minut. Kawałki mięsa nabijamy na długie patyczki. Grillujemy szaszłyki na rozgrzanej patelni przez około 10 minut. W między czasie przygotowujemy vinegrette. W misce łączymy sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę, kolendrę, pokrojone oliwki, płatki chili i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Gotowe szaszłyki podajemy polane dressingiem oraz z pokruszoną fetą. Smacznego!