Reklama

Marynowane dzwonka z łososia pieczone w folii

Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać!

Składniki

  • 4 dzwonka łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 kawałek (ok. 3 cm) świeżego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 12 pomidorków cherry
  • po 4 gałązki natki pietruszki i koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dzwonka z łososia oczyścić z łusek, opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Limonkę sparzyć, wycisnąć z niej sok. Czosnek i cebulę obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobniutko posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 

2. Do dużej miski wlać olej i sos sojowy, dodać miód, wyciśnięty sok z limonki, czosnek, cebulę i imbir, szczyptę pieprzu, wymieszać. W tej marynacie zanurzyć dzwonka łososia, tak, by dokładnie je obkleiła. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. Przygotować cztery duże kawałki folii aluminiowej. Na każdym kawałku folii ułożyć dzwonko ryby, polać marynatą, szczelnie zawinąć. Piec 5 minut w temp. 200°C, wyjąć, odwinąć folię i piec jeszcze 2-3 minuty, by ryba się zrumieniła. Podawać z cytryną, posypaną koperkiem i natką, obłożyć doprawionymi solą i pieprzem pomidorkami.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy