Skład na 15 sztuk: 4 jajka, 60 g masła, 150 g mąki tortowej, 200 ml wody, szczypta soli, cukier puder, olej rzepakowy lub smalec do smażenia, połowa cytryny albo limonki.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką cały czas mieszamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie intensywnie mieszamy i dodajemy kolejno po jednym jajku.
Olej rozgrzewamy w drugim garnku. W tym czasie z pergaminu wycinamy kwadraty 5x5 cm. Szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki napełniamy ciastem i na kwadraty z pergaminu wyciskamy nieduże koła. Wkładamy na rozgrzany olej ciastem do dołu. Smażymy.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdejmujemy go i dosmażamy oponki z drugiej strony na złoty kolor. Osuszamy ptysie z tłuszczu, kładąc je na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku z limonki lub cytryny.