Maślane z twarożkiem waniliowym i owocami
Składniki
- szklanka borówek
- 2 jaja
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- 25 g masła
- 3/4 szklanki śmietany
- 500 g białego sera
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej szklanki mąki
- masło klarowane
- 1 i 1/3 szklanki maślanki
Przygotowanie:
Borówki amerykańskie płuczemy, osuszamy. Biały ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, 7 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy borówki i mieszamy, by owoce połączyły się z serem. Wstawiamy do lodówki, żeby twarożek się schłodził.
Roztapiamy 25 g masła, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło, maślankę i miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Odstawiamy na 5 minut, aby ciasto trochę odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wykładamy porcje ciasta, aby powstały okrągłe racuchy. Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Z przygotowanego ciasta powinno wyjść 12 placuszków. Przekładamy je na papierowe ręczniki, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu i wstawiamy do nagrzanego do 100ºC piekarnika, aby za bardzo nie ostygły.
Racuszki, po 3 na porcję, przekładamy na talerze, obok układamy twarożek z borówkami amerykańskimi i całość posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować listkami melisy lub mięty.
Zobacz także: