Reklama

Matcha: Co, jak i z czym jeść

Najzdrowsza na świecie zielona herbata. Napój samurajów, mnichów tybetańskich i... modelek Victoria’s Secret. Oczyszcza, odchudza, odmładza. Z matchy najlepiej przygotować energetyzujący albo uspokajający napój, można też intensywnie zielony puder dodać do deserów i wypieków, zyskają oryginalny kolor i smak.

W Japonii pije się ją od dawna. Wojownicy przed bitwą wykorzystują jej energetyzujące właściwości, a mnisi w aśramach przed medytacją, gdyż matcha zaparzana dłużej nabiera relaksujących właściwości. Współcześnie najzdrowsza z zielonych herbat stała się popularna dzięki modelkom Victoria’s Secret, które zaczęły ją zamawiać zamiast kawy. Bo matcha zawiera tyle samo kofeiny co napój z ziaren kawowca, ale podnosi poziom energii stopniowo i na dłużej. I ta ilość odmładzających antyoksydantów!

Sześć razy więcej niż w jagodach goji, siedem razy więcej niż w ciemnej czekoladzie, siedemnaście razy więcej niż w jagodach i aż kilkadziesiąt razy więcej niż w szpinaku!

Reklama

Jak powstaje

Dwa tygodnie przed zbiorami krzewy herbaty tencha przykrywa się specjalnymi matami, co pobudza w listkach produkcję chlorofilu. Kiedy stają się zielone i słodkawe, zbiera się je i miele na zielony puder.

Dlaczego warto

Matcha może pomóc spalić kalorie cztery razy szybciej, a ćwiczenia tuż po wypiciu tej herbaty zwiększają o 25 proc. redukcję tkanki tłuszczowej. Chlorofil pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a nawet z metali ciężkich. Skład matchy to długa lista witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, A, E i C, cynk, potas, wapń, sód, żelazo.

Jak z niej korzystać

Łyżeczkę herbaty zalej wodą o temp. 80 stopni, a następnie mieszaj energicznie napój około 30 sekund. Możesz ją też dodać do jogurtu, mleka, koktajlu, lodów, ciasta.

Na następnej stronie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem matchy >>>

Lody z matchą

Składniki

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g), schłodzonego
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2,5 łyżki herbaty matcha

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę wlej do wysokiego naczynia lub misy

miksera i ubijaj, aż powstanie gęsty mus. Dodaj przesianą zieloną

herbatę i ubijaj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Przelej

do pojemnika, przykryj, wstaw na min. 12 godzin do zamrażarki. Na 10

minut przed podaniem wyjmij z lodówki, a następnie łyżką wykrój kulki i

włóż do miseczek. Od razu podawaj.

Sernik limonka - matcha (na zimno)

Składniki na spód

  • 120 g ciastek kokosowych
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kokosowej 22%
  • lub gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka matchy
  • 110 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny w proszku
  • (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
  • 60 ml wody
  • skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty

Składniki na czekoladowe rurki

  • 50 g białej czekolady
  • pół łyżeczki herbaty matcha w proszku

Przygotowanie:

Zmiksuj albo pokrusz ciastka z masłem. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp masę ciasteczkową, wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę na sernik: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdejmij z ognia, zostaw do przestudzenia. Śmietankę kokosową przełóż do garnuszka, podgrzej, zdejmij z palnika, dodaj przesianą herbatę, zmiksuj na gładką masę.

Do jeszcze ciepłej dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Do miski włóż twaróg, mascarpone i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier puder, otartą skórkę i sok z limonki, zmiksuj. Na koniec dodaj mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksuj. Wyjmij z lodówki formę ze spodem ciasteczkowym i wylej na nią masę serową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Przygotuj czekoladowe rurki: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z zieloną herbatą. Wymieszaj aż do otrzymania równomiernie zielonego koloru. Płynną czekoladę rozsmaruj równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna za pomocą noża formuj rurki z czekolady: trzymając go ostrą stroną do dołu prawie pionowo, nachylając lekko na zewnątrz, zeskrobuj czekoladę z blaszki lub blatu. Rurki wyłóż na stężały sernik. Ciasto udekoruj owocami, np. truskawkami.

****

Przepisy na desery z matchą przygotowała Dorota Świątkowska, autorka najpopularniejszego polskiego bloga o słodkościach Moje wypieki (mojewypieki.com) i kilku książek na ten temat, m.in. nowej Moje wypieki i desery na 4 pory roku, wyd. Egmont, 2018.

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy