Mazurek czekoladowy z bakaliami
Zwyczaj pieczenia mazurków najpewniej przywędrował do nas z Turcji. Dawniej każda gospodyni piekła ich na święta kilkanaście. Były nagrodą za wytrwanie w trwającym 40 dni poście.
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Miksując, dodawaj kolejno żółtka. Potem wsyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
2. Rozwałkuj ciasto. Przenieś je na blachę 30 x 40 cm. Z boków zrób brzeg, a na nim widelcem wzorek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Ostudź.
3. Przygotuj polewę: śmietanę, masło, czekoladę i cukier puder przełóż do garnuszka. Podgrzewaj, często mieszając, aż powstanie czekoladowa masa. Gdy ostygnie, wylej ją na ciasto. Udekoruj wiórkami i bakaliami.