Mazurek czekoladowy z bakaliami
Zwyczaj pieczenia mazurków najpewniej przywędrował do nas z Turcji. Dawniej każda gospodyni piekła ich na święta kilkanaście. Były nagrodą za wytrwanie w trwającym 40 dni poście.
Składniki
na ciasto
- 400 g mąki
- 250 g masła
- sól
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę czekoladową
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 g śmietanki 36 procent
- 50 g cukru pudru
dodatkowo
- 1 szklanka obranych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki smażonej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Miksując, dodawaj kolejno żółtka. Potem wsyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
2. Rozwałkuj ciasto. Przenieś je na blachę 30 x 40 cm. Z boków zrób brzeg, a na nim widelcem wzorek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Ostudź.
3. Przygotuj polewę: śmietanę, masło, czekoladę i cukier puder przełóż do garnuszka. Podgrzewaj, często mieszając, aż powstanie czekoladowa masa. Gdy ostygnie, wylej ją na ciasto. Udekoruj wiórkami i bakaliami.