Reklama

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Zwyczaj pieczenia mazurków najpewniej przywędrował do nas z Turcji. Dawniej każda gospodyni piekła ich na święta kilkanaście. Były nagrodą za wytrwanie w trwającym 40 dni poście.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • sól
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g śmietanki 36 procent
  • 50 g cukru pudru

Składniki dodatkowo

  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki smażonej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Miksując, dodawaj kolejno żółtka.  Potem wsyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki  na około godzinę.

2. Rozwałkuj ciasto. Przenieś je na blachę 30 x 40 cm. Z boków zrób brzeg, a na nim widelcem wzorek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C  przez 25 minut. Ostudź.

3. Przygotuj polewę: śmietanę, masło, czekoladę i cukier puder przełóż do garnuszka. Podgrzewaj, często mieszając, aż powstanie czekoladowa masa. Gdy ostygnie, wylej ją na ciasto. Udekoruj wiórkami i bakaliami.

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy