Mazurek kokosowy z morelami
Kolorowy mazurek to element obowiązkowy na wielkanocnym stole. Polecamy w podkręconej wersji, z wiórkami kokosowymi.

Składniki
na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- sól
na nadzienie
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 100 g wiórków kokosowych
- 210 g białej czekolady
- morelowa konfitura
do dekoracji
- suszone płatki kwiatów
- suszone morele
- kulki raffaello
Sposób przygotowania ciasta:
Mieszamy mąkę, cukier i masło do uzyskania drobnych kawałeczków (siekamy składniki nożem na stolnicy). Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, rozwałkowujemy na placek, przykładamy karton i wycinamy kształt pisanki z placka wzdłuż kartonu. Razem z papierem przenosimy ciasto na blachę. Całość dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Masa: Podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy wiórki. Studzimy. Na wystudzony spód nakładamy konfiturę, na konfiturę czekoladową masę. Na górze układamy wedle życzenia morele, połówki raffaello i posypujemy płatkami kwiatów. Smacznego!