Mazurek z bakaliami
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków, w tym mazurka. Warto ozdobić go wałeczkami ciasta, a na pysznej masie ułożyć ulubione dodatki, jak orzechy i rodzynki.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego kilka cienkich pasków i spleć je jak warkocze. Resztą rozwałkowanego ciasta wyłóż formę posmarowaną margaryną. Z zaplecionych pasków zrób ozdobny rancik. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Słodkości Wysyp na nie suche ziarna, np. fasolę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20 minut.
3. Przygotuj masę: margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj kilka kropel olejku.
4. Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą, a następnie masą czekoladową.
5. Udekoruj mazurek orzechami, rodzynkami, płatkami migdałowymi i owocami kandyzowanymi.
Zobacz także: