Mazurek z bakaliami
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków, w tym mazurka. Warto ozdobić go wałeczkami ciasta, a na pysznej masie ułożyć ulubione dodatki, jak orzechy i rodzynki.

Składniki
na ciasto
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
na masę czekoladową
- 100 g margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego
dodatkowe
- 2-3 łyżki kwaskowatej marmolady, np. porzeczkowej lub pomarańczowej
- orzechy laskowe
- płatki migdałów
- rodzynki
- ulubione kandyzowane owoce, np. papaja, mango lub ananas w małych kostkach
Sposób przygotowania:1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. 2. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego kilka cienkich pasków i spleć je jak warkocze. Resztą rozwałkowanego ciasta wyłóż formę posmarowaną margaryną. Z zaplecionych pasków zrób ozdobny rancik. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Słodkości Wysyp na nie suche ziarna, np. fasolę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20 minut. 3. Przygotuj masę: margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj kilka kropel olejku. 4. Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą, a następnie masą czekoladową. 5. Udekoruj mazurek orzechami, rodzynkami, płatkami migdałowymi i owocami kandyzowanymi.Zobacz także: