Mielone soczewicowe

Aktualizacja
Dla ułatwienia można soczewicę oraz ryż ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia dodać pozostałe składniki i ulepić kotlety- dzięki temu jest mniej pracy, ale też łatwiej formować kotlety
Dla ułatwienia można soczewicę oraz ryż ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia dodać pozostałe składniki i ulepić kotlety- dzięki temu jest mniej pracy, ale też łatwiej formować kotletymateriały promocyjne

Składniki

  • 3/4 szklanki soczewicy, brązowej lub zielonej (135 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ryżu, białego lub brązowego (100 g)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (70 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1/4 szklanki płatków owsianych, dowolnych (35 g)
  • 1–2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz

Mielone soczewicowe - przygotowanie:

"Jadłonomia po polsku" autorstwa Marty Dymek
"Jadłonomia po polsku" autorstwa Marty Dymekmateriały promocyjne
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?