Mielone w boczku z sosem grzybowym i zasmażanymi ziemniaczkami
Pożywny i smaczny obiad.
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków
- 600 g pieczarek
- Pęczek zielonej pietruszki
- Cebula
- 6 łyżek bułki tartej
- 600 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki musztardy
- Sól, pieprz
- 4 plastrów wędzonego boczku
- 5 łyżek oleju
- Tarta gałka muszkatołowa
- 200 g śmietany kremówki
1 godz. 0 min
4
1. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować 20 minut. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać na połówki.
2. Bułkę tartą wymieszać z 6 łyżkami wody. W misce zmieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę, jajko i musztardę, dodać bułkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 frykadelki i zawinąć je w plastry boczku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć frykadelki ok. 8 minut, obracając.
3. Ziemniaki odcedzić, obrać. Smażyć na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i gałką muszkatołową.
4. Mięso zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć pieczarki ok. 5 minut. Dodać śmietanę, gotować na małym ogniu 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.