Mielone w boczku z sosem grzybowym i zasmażanymi ziemniaczkami

Pożywny i smaczny obiad.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 600 g pieczarek
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Cebula
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 600 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz
  • 4 plastrów wędzonego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 200 g śmietany kremówki
1 godz. 0 min
4

1.  Ziemniaki dokładnie umyć i gotować 20 minut. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać na połówki.

2.  Bułkę tartą wymieszać z 6 łyżkami wody. W misce zmieszać mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę, jajko i musztardę, dodać bułkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować 4 frykadelki i zawinąć je w plastry boczku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć frykadelki ok. 8 minut, obracając.

3. Ziemniaki odcedzić, obrać. Smażyć na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i gałką muszkatołową.

4. Mięso zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć pieczarki ok. 5 minut. Dodać śmietanę, gotować na małym ogniu 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas