Mięsiste pomidory faszerowane jak gołąbki

Lato to najlepszy czas dla pomidorów, teraz są dojrzałe i soczyste. Możesz je podawać faszerowane jak gołąbki, poniżej znajdziesz przepis.

Do faszerowania możesz wybrać swój ulubiony ryż
Do faszerowania możesz wybrać swój ulubiony ryż123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 mięsiste pomidory
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 5 łodyg tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mieszanego mielonego mięsa
  • 250 g ryżu basmati
  • sól
  • pieprz
45 min
4

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, osusz i odetnij im wierzchy. Łyżką wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wlej bulion do żaroodpornego naczynia. Ułóż w nim pomidory i przykryj je odciętymi wierzchami. Wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C. 

2. Ryż ugotuj al dente (żeby nie był zbyt miękki) w posolonej wodzie - ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kilka liści tymianku odłóż, resztę posiekaj. 

3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, przez ok. trzy minuty. Dodaj mielone mięso i smaż pięć minut, mieszając. Dołóż ryż i posiekany tymianek, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij pomidory z piekarnika, napełnij je mieszanką z patelni, przykryj wierzchami i zapiekaj jeszcze przez ok. pięć minut. Podawaj udekorowane odłożonym tymiankiem.

Zobacz także:

Borys Szyc i jego egoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?