Mięsiste pomidory faszerowane jak gołąbki
Lato to najlepszy czas dla pomidorów, teraz są dojrzałe i soczyste. Możesz je podawać faszerowane jak gołąbki, poniżej znajdziesz przepis.
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, osusz i odetnij im wierzchy. Łyżką wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wlej bulion do żaroodpornego naczynia. Ułóż w nim pomidory i przykryj je odciętymi wierzchami. Wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
2. Ryż ugotuj al dente (żeby nie był zbyt miękki) w posolonej wodzie - ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kilka liści tymianku odłóż, resztę posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, przez ok. trzy minuty. Dodaj mielone mięso i smaż pięć minut, mieszając. Dołóż ryż i posiekany tymianek, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij pomidory z piekarnika, napełnij je mieszanką z patelni, przykryj wierzchami i zapiekaj jeszcze przez ok. pięć minut. Podawaj udekorowane odłożonym tymiankiem.
Zobacz także: