Reklama

Mięso i owoce - dobrana para

Suszone, świeże lub z zalewy. Do mięsa warto dodać owoce w dowolnej postaci.

Żeberka w miodzie

Składniki na 6-8 porcji: 1,5 kg żeberek wieprzowych (jeden pas), 1 puszka ananasów pokrojonych w talarki, 3 łyżki miodu, 3 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżka oleju, płatki ostrej papryki, 2-3 papryczki chili, świeża bazylia, świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Żeberka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ściereczką, natrzyj delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Ananasy wyjmij z puszki, osącz na sicie, zalewę zachowaj. Następnie 3 łyżki zalewy z ananasa wymieszaj z 2 łyżkami płynnego miodu, ketchupem oraz łyżką oleju. Zamiast mieszać łyżką, możesz wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i tak długo energicznie nim potrząsać, aż ze składników powstanie jednolity sos. Posmaruj nim żeberka i odstaw na dobę (pod przykryciem) w chłodne miejsce.

Reklama

3. Następnego dnia przełóż mięso do brytfanki i piecz około 50 minut w temperaturze 180° C. Co jakiś czas skrapiaj żeberka pozostałą zalewą z puszki. Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki włóż całe strąki papryczki chili, plastry ananasa posmarowane miodem i oprószone płatkami ostrej papryki.

4. Po wyjęciu z piekarnika żeberka będą tak miękkie, że bez trudu podzielisz je na mniejsze porcje (każda powinna mieć kosteczkę). Nie wyjmuj ich z brytfanki, podawaj gorące, udekorowane bazylią z ryżem z rodzynkami i kukurydzą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 70 minut

Porcja: 460 kalorii

Kurczak z owocami

Składniki na 4 porcje: 1 kurczak z rożna, 2 łyżki suszonych fig, 2-3 łyżki suszonych moreli, 4 łyżki obranych migdałów, imbir, 150 ml bulionu drobiowego (instant), 4 płaty mrożonego ciasta filo (dostępne są w supermarketach, można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim), 2 łyżki stopionego masła, 2-3 jabłka, sól, pieprz, kardamon

Przygotowanie:

1. Mrożone płaty ciasta filo lub francuskiego wyjmij wcześniej, aby rozmarzały w temperaturze pokojowej.

2. Mięso kurczaka oddziel od kości, podziel na mniejsze kawałki, po kilka rozłóż do 4 niedużych żaroodpornych kokilek lub miseczek.

3. Figi i morele starannie przebierz, usuń szypułki i zbyt twarde części owoców. Niewielkie sztuki przekrój na pół, większe pokrój na 3-4 części. Ułóż je na kawałkach wędzonego mięsa kurczaka, posyp obranymi migdałami. Dopraw do smaku imbirem, pieprzem i kardamonem, skrop obficie ciepłym (ale nie gorącym!) bulionem.

4. Wcześniej rozmrożone płaty ciasta równomiernie posmaruj stopionym i ostudzonym masłem.

5. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście. Następnie rogi ciasta zbierz u góry, formując zgrabne sakiewki.

6. Układaj je na blasze obok kokilek z kurczakiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Piecz je w temperaturze 210° C.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 430 kalorii

Szaszłyki z wątróbki

Składniki na 4 porcje: 30-40 dag wątróbki wieprzowej, 10 dag małych cebulek, 15 dag małych pieczarek, 10 dag suszonych słodkich śliwek bez pestek, 8 dag słoniny, 2 dag mąki, tłuszcz, sól, pieprz, granulowany czosnek, sałata, 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wątróbkę opłucz, starannie usuń błonki, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Surowej wątróbki nie sól! Cebulę obierz z łupin i pokrój w grubsze plastry, zaś słoninę - w plasterki (możesz też lekko rozbić ją tłuczkiem).

2. Kapelusze pieczarek dokładnie oczyść, usuń z nich skórkę i - jeśli nie ma takiej potrzeby - nie myj ich (nasiąknięte grzyby ciemnieją i stają się miękkie). Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, oprósz słodką papryką i usmaż na chrupko.

3. Patyczki do szaszłyków natrzyj tłuszczem, nadziewaj na nie na przemian: wątróbkę, słoninę, śliwki, pieczarki i cebulę. Na koniec oprósz szaszłyki przyprawami (oprócz soli) oraz mąką.

4. Szaszłyki układaj na silnie rozgrzanym tłuszczu i smaż szybko z każdej strony. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze chwilę, aby składniki delikatnie się zrumieniły, cały czas je obracając. Dopiero po zdjęciu z patelni oprósz solą.

5. Szaszłyki ułóż na półmisku przybranym sałatą. Podawaj na ciepło z ziemniakami z patelni. Przybierz połówkami pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 395 kalorii

Szynka na dziko

Składniki na 8 porcji: 1,80 kg szynki wieprzowej, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soli, 5 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6 goździków, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, 2 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego

Do przyrządzenia kapusty: 1 kg kiszonej kapusty, 2 łyżki rodzynków, 2 jabłka, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 goździki, 1 łyżka mąki, 2 łyżki miodu, 1 cebula, 2 plastry ananasa z puszki l 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Mięso natrzyj solą i cukrem, potłuczonymi przyprawami i cynamonem. Ułóż ją w kamiennym naczyniu, obciąż, przykryj i odstaw na 2-3 dni. Raz dziennie obróć. Po wyjęciu mięso lekko opłucz. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem. Ułóż mięso, skrop resztą oleju. Piecz ok. 2 godz. w 200° C. Po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejsz do 180° C. W trakcie pieczenia szynkę skrapiaj gorącą wodą (po 1/3 szklanki).

2. Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, przykryj i duś ok. 40 min. Na 10 minut przed końcem dodaj pokrojone jabłka, ananasa, rodzynki, kminek i goździki. Przypraw solą i miodem. Z łyżki masła i mąki zrób jasną zasmażkę, dodaj do kapusty, zagotuj.

3. Mięso wyjmij, do sosu z pieczenia dodaj sos sojowy. Pieczeń pokrój w plastry, ułóż na półmisku z kapustą, polej odrobiną sosu i podawaj.

Przygotowanie (bez czasu

oczekiwania): 160 minut

Porcja: 438 kalorii

Świat i Ludzie 40/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy