Miętowe babeczki
Powitaj wiosnę na kolorowo. Wypróbuj przepis na pyszne babeczki pistacjowo-miętowe.

Składniki
- 2/3 szklanki pistacji + łyżka posiekanych do dekoracji
- 270 g miękkiego masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 270 g cukru pudru
- 50 ml śmietany kremówki
- kilka posiekanych liści mięty
- zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Pistacje oraz połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy pozostały cukier, dodajemy 200 g miękkiego masła, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i miksujemy.
2. Masę nakładamy łyżką do papierowych papilotek do 2/3 wysokości. Pieczemy w 160°C ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
3. Resztę masła miksujemy na puszystą masę. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją partiami do masła, ostrożnie mieszając. Wsypujemy cukier puder do smaku, barwnik oraz zblendowane listki mięty. Miksujemy 2 minuty i przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Babeczki dekorujemy kremem oraz pistacjami. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz także: