Migdałowe brownie
Składniki
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 jajka
- 1/6 łyżeczki stewii w proszku
- 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
- 30 g mąki migdałowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g rozdrobnionych migdałów
1. Masło i czekoladę umieścić w garnku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Na niskich obrotach zmiksować jaja ze stewią i syropem.
3. Miksując, dodawać mąkę z wymieszaną sodą, a następnie przestudzoną czekoladę.
4. Wrzucić pokrojone migdały i połączyć.
5. Masę przełożyć do formy o wymiarach 10 cm na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w funkcji termoobiegu w temperaturze 160°C przez 30-35 minut.
Ciasto można mrozić.
Wartości odżywcze w 100 g:
białko 12,34 g, węglowodany ogółem 18,6 g, w tym cukry 12,1 g, błonnik 3,43 g
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na energię"