Mikser: idealny pomocnik
Sieka, ubija, uciera, kruszy... Dobry mikser bez oporów wykona nielubiane kuchenne prace!
Chyba żadna z nas, nawet jeśli lubi gotować, nie chce spędzać całego dnia w kuchni. Warto więc mieć pod ręką "specjalistę", który do minimum skróci czas przygotowywania posiłków. Kupując urządzenie, kieruj się nie tylko jego ceną czy nowoczesnym wyglądem, ale również tym, co potrafi.
Dla młodej mamy
Urządzenie powinno być niewielkie (będziesz przyrządzać małe porcje), za to wytrzymałe, bo mikser możesz włączać i wyłączać wiele razy dziennie. Polecamy ci rozdrabniacz (blender) na rączce - idealny do miksowania zupek i kaszek. Odradzamy miksowanie gorącej zupy w zamykanym naczyniu, pod wpływem miksowania powstanie próżnia, pokrywka odskoczy i możesz się poparzyć.
Zwróć uwagę, czy blender łatwo wymyć i czy jego ruchome elementy można włożyć do zmywarki. Najlepiej, by miska dołączona do urządzenia była szklana. Łatwiej utrzymać ją w sterylnej czystości.
Gdy lubisz piec
Dobry wybór to klasyczny mikser z wymiennymi końcówkami - mieszadłami i nożem do rozdrabniania np. orzechów, lodu.
Im większa moc urządzenia, tym lepiej - min. to 500 watów. Silnik nie spali się nawet, gdy będziesz dłużej miksować bardzo gęste ciasta, np. drożdżowe czy kruche (rób jednak przerwy, by silnik przestygł).
Jeśli w czasie przygotowywania ciasta zabrudzi się plastikowa obudowa silnika, umyj ją jak najszybciej. Zaschniętą słodką masę później trudno usunąć bez zamoczenia elektrycznych elementów.
Dla dobrej kucharki
Wybieraj modele wielofunkcyjne, ale nie za duże i rozkładane. Dobry robot oprócz funkcji mieszania, ucierania i szatkowania, musi mieć maszynkę do mięsa, młynek do ziaren i sokowirówkę. Przydaje się funkcja plus (krótki tryb pracy) i turbo (krótka praca z maksymalną mocą). Sprawdź, czy w komplecie są potrzebne ci nakładki, np. do frytek, do robienia bułki tartej czy do makaronu.
Robota nie myj pod bieżącą wodą, przecieraj na mokro.