Minestrone
Minestrone zwykle jest bezmięsna, z dużą ilością drobno pokrojonych warzyw, ale można podać ją z małymi klopsami z mielonego mięsa, smażonymi na oliwie z czosnkiem.
1. Włoszczyznę umyć, oczyścić, drobno pokroić. dymkę pokroić w pierścienie, czosnek i tymianek posiekać.
2. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Warzywa wrzucić do gorącego bulionu. Obrane pomidory pokroić, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 15 minut.
3. Makaron ugotować o minutę krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu, odcedzić.
4. Fasolę odsączyć z zalewy, pomidorki cherry przepołowić, razem z makaronem wrzucić do zupy pod koniec gotowania. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: