Mini tarty z pasztetem
Propozycje na wielkanocne śniadanie. Dla małych i dużych łakomczuchów.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 min. Foremki posmaruj tłuszczem. Dna oraz boki wylep schłodzonym ciastem. Piecz 15 min w temp. 200°C.
2. Dokładnie umyte wątróbki zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Pokrój na mniejsze kawałki.
3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć cebulę, czosnek oraz tymianek. Mieszając smaż ok. 3 min. Przełóż do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj wątróbki (patelnia powinna być bardzo gorąca). Mieszając smaż 2-3 min (w środku powinny być miękkie). Do miski włóż ostudzone wątróbki oraz cebulę.
4. Dodaj śmietankę. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na kilka godzin, by mus stężał. Następnie przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do babeczek. Udekoruj konfiturą z cebuli.
Zobacz także: