Minipizze z bakłażana
Sprawdzą się idealnie jako lekka kolacja lub przystawka na każdym przyjęciu.

Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 100 g tartego twardego sera (np. mozzarella lub parmezan)
- pomidory w puszce (ok. 400 g)
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła (np. oregano, tymianek)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- listki świeżej bazylii
- drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i krótko zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Połowę pomidorów odłóż, natomiast resztę zmiksuj za pomocą blendera. Do sosu pomidorowego dodaj pieprz, sól oraz ulubione zioła. Połącz z oliwą. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, by woda odparowała. Pod koniec wrzuć pozostawione kawałki pomidorów oraz grubo posiekane listki bazylii. Przykryj i duś jeszcze 5 minut.
2. Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Na każdy plaster układaj porcję sosu i pomidorów. Posyp startym serem.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Zapiekaj w nim minipizze przez około 10 minut. Przed podaniem możesz udekorować je listkami bazylii i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: