Mintaj w porach
To propozycja na pyszny i łatwy do zrobienia rodzinny obiad.

Składniki
na 8 porcji
- 1 kg filetów z mintaja
- przyprawa do ryb
- duży por
- 1/2 czerwonej papryki
na sos
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Rozmrażam filety, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i z każdej strony oprószam przyprawą do ryb i pieprzem. Naczynie żaroodporne smaruję cienko masłem, układam w nim rybę, posypuję pokrojoną w kostkę papryką i posiekanym porem, tak aby w całości pokryły rybę, posypuję solą.
Następnie przygotowuję sos: ubijam jajka ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaję starty na tarce jarzynowej żółty ser i mieszam. Sosem zalewam mintaja i piekę ok. 30 minut w 180ºC.
Ciepłe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję z ziemniakami.