Miodownik z pomarańczami i kumkwatami
1. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj, z dwóch owoców zetrzyj skórkę. Ze wszystkich pomarańczy wyciśnij sok. Masło utrzyj z miodem na puszystą masę. Kolejno wbijaj do niej jajka, nie przerywając ucierania mikserem. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, około 1/3 soku pomarańczowego oraz mielone migdały, aromat migdałowy, szczyptę soli i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszaj mikserem. Blachę o wymiarach 24x24 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut.
2. Posiekane migdały zrumień na suchej patelni (mieszaj, żeby się nie przypaliły), wystudź. Kumkwaty sparz, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Na patelni stop cukier. Wymieszaj go z pozostałym sokiem z pomarańczy. Do syropu włóż plasterki kumkwatów, gotuj je 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
3.Wystudzony placek nakłuj wykałaczką. Skrop likierem. Śmietanę ubij, rozsmaruj na cieście. Posyp zrumienionymi migdałami i obłóż kandyzowanymi plasterkami kumkwatów.