Reklama

Miodownik z pomarańczami i kumkwatami

Składniki na 14 porcji

  • 3 pomarańcze
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g płynnego miodu
  • 3 jajka DD 1/2 fiolki migdałowego aromatu do ciasta
  • 150 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki orkiszowej
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g posiekanych migdałów
  • 250 g kumkwatów
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 350 g śmietany kremówki

1. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj, z dwóch owoców zetrzyj skórkę. Ze wszystkich pomarańczy wyciśnij sok. Masło utrzyj z  miodem na puszystą masę. Kolejno wbijaj do niej jajka, nie przerywając ucierania mikserem. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, około 1/3 soku pomarańczowego oraz mielone migdały, aromat migdałowy, szczyptę soli i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dobrze wymieszaj mikserem. Blachę o wymiarach 24x24 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut.

Reklama

2. Posiekane migdały zrumień na suchej patelni (mieszaj, żeby się nie przypaliły), wystudź.  Kumkwaty sparz, wytrzyj do sucha, pokrój w plasterki. Na patelni stop cukier. Wymieszaj go z pozostałym sokiem z pomarańczy. Do syropu włóż plasterki kumkwatów, gotuj je 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.

3.Wystudzony placek nakłuj wykałaczką. Skrop likierem. Śmietanę ubij, rozsmaruj na cieście. Posyp zrumienionymi migdałami i obłóż kandyzowanymi plasterkami kumkwatów.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy