Młode ziemniaki w zapiekance ze schabem
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj nasz przepis

Składniki
na 5 porcji
- ok. 1 kg równych młodych ziemniaków
- 500 g wędzonego schabu
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietany
- 50 g sera gouda
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
1. Ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. W ten sposób pozbędziemy się większości delikatnej skórki. Następnie nacinamy każdy ziemniak do połowy w kilku miejscach obok siebie, jakbyśmy chcieli go pokroić w bardzo cienkie plastry.
2. Schab kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki nacięciami do góry i przekładamy je schabem.
3. W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, dodajemy mąkę kukurydzianą, starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, majerankiem, solą i dobrze mieszamy.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia i powstałym sosem zalewamy ziemniaki oraz schab. Pieczemy 60-70 minut w 200ºC.
15 minut przed końcem możemy przykryć naczynie z zapiekanką folią aluminiową, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
Czas przygotowania 90 min.