Reklama

Reklama

Młody bób z szynką i oliwkami

Jeśli robisz to danie w wersji jarskiej, zamiast szynki dodaj pokruszoną fetę i pokrojony w kostkę zielony ogórek.

Składniki

  • 40 dag młodego bobu
  • 4 plastry szynki
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oleju (może być zalewa do pomidorów)
  • 1 pęczek kolendry
  • sól, chili

1. Bób przejrzeć (może być robaczywy), wypłukać. Gotować 10-15 minut, przecedzić, wystudzić, obrać.

2. Pomidory pokroić w małe kawałki, szynkę w paski.

3. Kolendrę umyć, drobno posiekać (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i chili. Wlać olej, dobrze wymieszać.

4. Do miski włożyć bób, szynkę, oliwki, pomidory, wymieszać z sosem. Sałatkę ozdobić listkami kolendry. Można podawać od razu, ale lepiej wstawić na godzinę do lodówki, by się przegryzła.

Reklama

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: bób

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy