Mocno malinowa rolada

Smak lata w środku zimy

Mocno malinowa rolada
Mocno malinowa rolada123RF/PICSEL

Składniki

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem

  • 350 g rozmrożonych malin
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ponadto

  • dżem malinowy
  • cukier wanilinowy

1. Białka z solą ubij na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na końcu dodaj przesiane suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temp. 180°C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym, usuń papier, zwiń w roladę.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. 250 g malin oraz cukier włóż do rondelka i podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Gdy przestygną, przetrzyj przez sitko. Do jogurtu wlej mus malinowy oraz przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Dodaj pozostałe maliny, delikatnie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki, by lekko stężał.

3. Ciasto posmaruj dżemem, zwiń, pokrój na 20 kawałków. Na 10 plastrach rolady rozłóż krem, przykryj pozostałymi plastrami ciasta.

Przygotowanie: 40 minut

Sztuka: 200 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas